Několik málo známých faktů o korzetech

Milujeme všechno, co se týká korzetů. Jinak bychom v tomto oboru nemohli působit. Myslíme si, že by mohlo být prospěšné připomenout některé historické skutečnosti související s tématem. Možná Vás ledacos překvapí!

2000 př. n. l.

Období přibližně dvou tisíc let před Kristem je časem, kdy odhadem spatřil světlo světa první oděv korzetového typu vyrobený z kůže. Ženy na ostrově Kréta  nosily jednoduché oblečení s kosticemi, aby zvýraznily svoji postavu a tím poškádlily muže. Jak se jim dílo dařilo se můžeme jenom dohadovat.

Francouzské vesty

Korzety byly původně prošívanými plátěnými vestami, které nosily francouzské dámy pro neformální příležitosti. O pohodlnosti tohoto oděvu se dá velmi silně pochybovat. Mimochodem, z francouzštiny se výraz korzet (corset) dostal do angličtiny. Pojem ovšem pochází z latiny a je odvozený původně ze slova  corpus, které znamená tělo. Na konci 18. století popisoval tehdejší Žena s nejužším pasempařížský ženský magazín „prošívanou vestu“ jako „un corset“. Odtud už byla jeho cesta přes kanál La Manche jednoduchá.

Stahování pro zvýraznění křivek?

Ne vždy tomu tak bylo. Zhruba v polovině 16. století nabraly korzety jiný kurz a měly naopak maskovat ženské rysy a zploštit poprsí. Výsledkem byla trubkovitá postava. Brzy však slavily návrat ke svému původnímu účelu.

I muži nosí korzety

Většina lidí si při vyslovení slova „korzet“ vybaví dámu s krásně tvarovanou postavou. Méně známým faktem je, že stejné módě propadli také muži. Nicméně jejich motivací není docílení vzhledu přesýpacích hodin, ale zeštíhlení postavy, resp. zploštění břicha.

Korzety na lékařský předpis

Použití korzetu jako zdravotnické pomůcky je poměrně běžnou záležitostí. Nastupuje tehdy, je-li zapotřebí tělo fixovat. Pro zajímavost: jedním z nositelů byl i Andy Warhol.

Redukce obvodu pasu

Světoznámá Guinessova kniha rekordů obsahuje mimo jiné i kategorii „nejužší pas žijící osoby“. Překvapivě se jedná o dámu, je z USA a jmenuje se Cathie Jung (viz. foto). Stahování dohnala do extrému a z přírodních cca 53 cm stáhne díky korzetu na neuvěřitelných 38 cm!

Sportovní korzety

V době, kdy korzet zažíval své nejlepší období, tzn. v 19. století, se lidé z vyšších společenských vrstev začali ve větší míře Korzet na tenisvěnovat sportovním aktivitám. Ženy nosily korzety nejenom na tenis, ale byly i součástí cyklistického úboru. Pohled na elegantní dámu na koni oděnou v korzetu je však běžný i dnes.

Symbol SPOLEČENSKÉHO postavení

V první polovině 19. století byl korzet symbolem společenského postavení. Ženy z nižších společenských vrstev k této módě neinklinovaly. Důvodů se nabízí několik. Hlavním bylo to, že při své práci nemohly být omezovány při pohybu, volily proto oblečení volného střihu. Dalším důvodem bylo, že na pořízení korzetu neměly dost peněz. Čím výše dáma stála na pomyslném žebříčku, tím náročnější a více omezující korzet si mohla dovolit.

Sešněrované děti

Kolem roku 1830 dokonce i malé dívky ve věku kolem 3 let na sobě měly šněrovačky. Věřilo se totiž, že korzet podpoří křehké tělíčko. Tomu už naštěstí odzvonilo.

Dnes je korzet módním oděvem. Svobodně se můžete rozhodnout, kdy si jej na sebe obléknete. A to je zároveň zábavné...

Dobová reklama na korzet