Tři rady o korzetu

Korzet jako spodní prádlo i svrchní součást oblečeníkorzet_Jean_Paul_Gaultier_ Madonn

Korzet oproti minulosti neplní funkci pouhého spodního prádla, které dříve nahrazovalo dnešní podprsenku. Korzet v dobách dávno minulých měl za úkol téměř drasticky tvarovat ženské tělo. Ať to zprvu bylo do tvaru kuželky, či později do tvaru přesýpacích hodin, vždy se jednalo o zásah, který téměř každou ženu či dámu dramaticky sešněroval do požadovaného módního tvaru nehledě na budoucí zdravotní komplikace.

Korzet s funkcí estetickou

Dnes korzet plní funkci především estetickou. Žena či její protějšek se mohou rozhodnout, zda si chtějí vybrat korzet pouze jako spodní prádlo, nebo jako viditelně nošenou svrchní součást oděvu. Korzety jako spodní prádlo jsou většinou šité z jemné tkaniny a s minimem zdobení, vrchní korzety bývají naopak rafinované a zdobené. Jisté je, že kvalitní korzet dokáže i dnes bez problémů stáhnout pas a zdůraznit křivky, a to bez zdravotních komplikací.

Pro výběr korzetu nestačí znát pouze své míry

Jak si ale vybrat správný korzet? Nejprve se musíte rozhodnout, k jakému účelu korzet potřebujete. Pokud korzet chcete nosit často a jako součást oděvu, nejvhodnější barvou bude černá. Černá barva je neutrální a dá se snadno kombinovat s jinými doplňky a částmi oděvu. Na výběr samozřejmě máte více barevných a módních kombinací, od těch střízlivějších po ty svůdné, hravé, erotické. Dále k vybrání správného korzetu potřebujete samozřejmě krejčovský metr. Pro změření obvodu kolem prsou, pasu a boků je lepší, když vám někdo pomůže. Při měření přesných mír pro správnou volbu korzetu byste měla mít ruce volně svěšené podél těla a při zjišťování obvodu přes ňadra být bez podprsenky.

Materiál, kostice, zapínání, podvazky – nezapomeňte na důležité detaily

K dalším parametrům, na něž byste se při výběru korzetu měla zaměřit, je materiál, z jakého jsou vyrobeny kostice. Kostice korzetu totiž mohou být plastové, nebo ocelové. Vyberte si také vhodný typ korzetu. Neexistuje pouze jeden typ, ale více druhů korzetů. Na vybranou máte mezi korzetovým pásem, korzetem pod prsy a korzetem ňadra překrývajícím. Neopomeňte také materiál, ze kterého je korzet vyroben. Satén, kůže, bavlna a například brokát jsou materiály, z nichž jsou korzety vyráběny. I detaily jako zapínání nebo připínání podvazků jsou důležitá vodítka, podle nichž byste měla korzet vhodný pro Vás vybírat.