Dita von Teese, Jean-Paul Gaultier a Madonn

jean-paul-gaultier (2)Je nějaká spojitost mezi těmito jmény? Na stránkách Korzety.cz je možná jen jediná odpověď. Ano, je jí samozřejmě korzet.

O obdivovatelce a nadšené nositelce korzetů (dle svých slov jich vlastní přes 300!) Ditě von Teese jsme Vám psali v předchozím článku. Od ní je to již jen krůček k jejímu příteli, jednomu z nejvýznamnějších a nejtalentovanějších módních návrhářů posledních 30 let. Není jím nikdo jiný než Jean-Paul Gaultier. Pojďme se seznámit!

 

Jean-Paul Gaultier se nenarodil do umělecké rodiny, maminka pracovala jako úřednice a otec jako účetní. Do jean-paul-gaultieroblasti módy jej ale zasvětila a pravděpodobně nadchla babička z matčiny strany. Gaultier neměl oficiální umělecké či krejčovské vzdělání, zato obrovský talent. V počátcích své kariéry obesílal svými skicami různé návrháře. Jeho prací byl nadšen italský avantgardní designér Piere Cardin, který Gaultiera jako jeden z prvních zaměstnal ve svém módním domě. Pro Gaultierův výrazný, neobvyklý a extravagantní styl na sebe ale vlastní značka nenechala dlouho čekat. První kolekci sestavil již v roce 1976, tedy ve svých 24 letech. Jeho rukopis je naprosto originální, hravý, kombinující zdánlivě nekombinovatelné, barevný, někdy šokující, ale vždy precizní a velmi zábavný. Typickým poznávacím znamením jeho umělecké tvorby je kombinace luxusu a, zjednodušeně řečeno, punku. Sám Gaultier je fascinován Paříží, z jejíhož předměstí pochází, ale nejen jejím pozlátkem a výstavními čtvrťmi, ale právě i kontrastem typickým pro velká města, ke kterým zkrátka patří i jejich odvrácená temnější a šedivější stránka. Pozdvižení vyvolával nejen svým oblečením, ale i modelkami a modely, kteří jeho kreace předváděli na přehlídkových molech. Mohli jste v nich spatřit starší muže, plnoštíhlé modelky, výrazně potetované muže s množstvím piercingu, či osobnosti, o kterých bychom dnes řekli, že jsou obtížně generově zařaditelné. Tím krásně vyjádřil hodnotu svobody člověka bez ohledu na věk, pohlaví nebo jeho původ. Za svůj nonkonformní přístup si vysloužil mnoho kritiky a nesmírnou popularitu zároveň.  Až do roku 2015 vytvářel ready-to-wear i haute-couture kolekce, v posledních letech se již soustředí převážně na vysokou krejčovinu a navrhuje kostýmy pro divadelní představení a filmy. Pro úplnost ještě dodejme, že se Jean-Paul Gaultier proslavil také jaké tvůrce parfémů. Prohlédněte si jeho ikonické flakony ve tvaru ženského a mužského torza, budete jistě nadšené, stejně jako z parfému s názvem Scandal. Jsou opravdu úchvatné!

Pokud bychom měli velmi těžký úkol vybrat jen dva druhy oblečení, kterými se nejvíc proslavil, byly by to pravděpodobně sukně v pánské módě, jejichž poselstvím je zamyšlení se nad rolemi ženy a muže ve společnosti, a možná i nad definicí mužnosti, a korzet, který dokonale vynesl na vrchol korzety-czpopularity popovou divu Madonnu.

Světoznámý světlý korzet enormně zdůrazňující poprsí byl součástí kostýmní spolupráce Madonny a Gaultiera v roce 1990 pro třetí a nejúspěšnější Madonnino turné Blond Ambition World Tour. Okolnosti a kontroverze doprovázející toto koncertní turné by jistě vystačily na samostatný článek. Prozatím alespoň doplňme, že spolupráce těchto vynikajících osobností byla přínosem pro oba. Gaultier byl fanouškem popové zpěvačky a obdivoval její vzhled zejména v počátcích kariéry, kdy se oblékala do průsvitných kousků oblečení, nosila v té době zcela originálně a drze neskrývanou podprsenku či šperky ve tvaru kříže. Naopak Madonna si cenila Gaultierova smyslu pro kombinování prvků dámské a pánské módy. Půvabný je i vznik typického korzetu pro tuto tour. Gaultier byl inspirován korzetem, který prvně viděl na výstavě, kam jej zavedla právě jeho babička. Byl unešen saténem v lososové barvě a krajkou. V neposlední řadě oceňme, že právě spoluprací Madonny a Gaultiera a z ní plynoucí popularity, se korzet opět dostal do povědomí a zejména šatníků mnoha žen.

Za to ostatně patří velký dík všem - Ditě von Teese, Jean-Paulu Gaultierovi a Madonně!