Co je „waist training"?

Korzety.cz nedoporučují ze zdravotních důvodů nošení korzetů za účelem „waist training“.

Informační článek o tématu „waist training“

V první řadě si musíme přeložit anglický výraz „waist training“. V češtině pro něj neexistuje vhodný ekvivalent. Waist = pas, training = trénink. Tedy volně přeloženo „trénink pasu“. Jedná se o proces, kdy nositelka korzetu chce docílit trvalé změny obvodu svého pasu.

Nejedná se o žádnou novinku. Ženy se o tento efekt snaží v různých formách v průběhu posledních více než 100 let. Co má být výsledkem? Pokud naučíte svoji pokožku pracovat, mělo by jím být méně strií a pevnější břicho.

Hubnutí je častým cílem zákaznic, které se rozhodly nosit korzet denně. Tlak korzetu na žaludek funguje podobně jako jeho bandáž. Při jídle navozuje brzký pocit sytosti.

Korzety doporučené pro waist training

Jak jsme uvedli v předchozím článku, doporučujeme začít s korzety pod prsy (též jako pasové korzety). Jsou vyrobené z různých materiálů, a tak si jistě vybere každá.

Mnoho zákaznic přichází s představou, že nejlepší volbou bude korzet nad prsy (též jako klasický korzet), protože jím mohou de facto „zabít dvě mouchy jednou ranou“ a nemusí již nosit podprsenku. Proč to není dobré řešení? Korzety nad prsy jsou poměrně omezující v pohybu a mohou Vám vadit při běžných denních činnostech jako je např. řízení automobilu, ohýbání či zvedání předmětů.

NÁŠ TIP: Stáhněte si ZDARMA Průvodce výběrem korzetu

Kolik korzetů budu na waist training potřebovat?

Je dobré začít se dvěma korzety (prodloužené a běžné délky) a co nejdříve si pořídit třetí. Prodloužený korzet budete nosit během dne a korzet běžné délky bude ideální na noc. Než si zvyknete v korzetu spát, můžete to samozřejmě chvíli trvat. Nenechte se proto odradit, když se zpočátku budete častěji budit.

Když si svléknete korzet, který byl nošen přes den, postříkejte jej lehce osvěžovačem textilií (lze zakoupit například v dm drogerii nebo Dedra). Následně jej zavěste na ramínko, a nechte přes noc „odpočinout“ na místě s přístupem vzduchu.

Poté, co budete nosit korzet po dobu několika týdnů, se můžete rozhodnout, zda si necháte ušít korzet na míru, nebo Vám dobře padnou konfekční kousky.

Zkušení korzetiéři si vždy budou trvat na tom, že je nejlepší pořídit si korzet na míru. I když je to pravda, na mnoho postav budou sedět konfekční produkty, což pro Vás znamená významnou úsporu peněz.

Stačí si objednat několik střihů a během krátké chvíle po vyzkoušení poznáte, který pro Vás bude ten pravý.

Waist training – jak často nosit korzet?

Poté, co rozbalíte svůj nový korzet, můžete velmi pomalu začít. Všechno chce svůj čas a zde to platí dvojnásob. Ze začátku noste korzet 1 až 2 hodiny denně zhruba po dobu 1 týdne. Dbejte na to, aby se Vám korzet nosil pohodlně, nestahujte jej pevně. Tkanina i kostice se začnou lehce formovat podle tvaru Vašeho těla.

Jakmile zjistíte, že můžete korzet pohodlně nosit po dobu 2 až 3 hodin, je ten správný čas na nastavení dlouhodobějších cílů „waist training“. Pokud máte i druhý korzet na noc, můžete v něm zkusit začít spát několik hodin denně.

Vaše počáteční cíle na snížení obvodu pasu musí být přiměřené. Vysoké cíle by Vás mohly hned zpočátku odradit. Jak jsme zmínili výše, budete korzet nosit po dobu několika hodin každý den. Doporučujeme, abyste si přidala do svého plánu pomalu hodinu navíc, dokud nedocílíte 8 hodin komfortního nošení korzetu.

Pak začněte přidáváním času stejným způsobem přes noc. Konečným výsledkem by mělo být, že korzet budete nosit 20 – 23 hodin denně. Tento proces by měl celkově trvat po dobu 3 až 4 týdnů, jestliže si vše naplánujete správně pomalu a důsledně.

Proč je důležité mít při waist trainingu spodničku?

Všechny pravé korzety s ocelovými kosticemi se musí chemicky čistit. Nikdy se nesmí prát vodou a mýdlem, protože by mohlo dojít k jejich nevratnému poškození. A to byste jistě nechtěla, když už na vytvarování korzetu tak pilně pracujete.

Spodnička tedy prodlouží životnost korzetu, chrání jej před potem a tělesným pachem. Zůstane déle čistý a vy nemusíte tak často do čistírny, což jistě ocení Vaše peněženka. Ač jsou všechny korzety podšité silnou bavlněnou tkaninou, pohodlněji se budete přímo na kůži cítit s lehčím materiálem.

Pod výrazem spodnička si nepředstavujte tu klasickou, jakou nosily naše babičky a prababičky. Někdy bývá nazývána jako korzetová vložka či třeba tunýlek. Lze je koupit i v eshopech (spíše zahraničních), jsou však vyrobeny z umělých tkanin jako je elastan nebo lycra.

To pak spíše popírá jejich žádanou funkci. Jednodušším a mnohem levnějším řešením je koupit si bavlněné tílko menší velikosti než je Vaše konfekční. Menší velikost je velice důležitá, protože pak jej budete mít pěkně přímo na těle.

Pokud nechcete, aby Vám byla vidět ramínka, jednoduše je nechte viset dolů, nebo je prostě odstřihněte. Bavlněný úplet by se Vám neměl třepit.

Když korzet budete nosit přes den jako top přes halenku či tričko, tak máte problém se spodničkou vyřešen.. :-)

Co když se dozvím o waist training něco jiného?

Denní nošení korzetu není exaktní vědou. A stejně jako je možné, že Vám 10 lékařů dá 5 různých diagnóz, tak na jiných místech se můžete setkat s odlišnými informacemi. Je proto vhodné hledat informace z různých zdrojů. Jediná rada, která platí napříč rozličnými názory na 100% je velmi prostá - „když Vás to bolí, pak to nedělejte“.

Důležité: Ačkoli jsou všechny naše korzety vyráběny tak, aby byly pevné a sloužily po dlouhou dobu, jedná se především o módní oděvy. Nejsou vyráběny jako zdravotnický doplněk. Jejich využití jako oporu zad a možnosti pevnějšího stažení proto konzultujte se svým lékařem. Nesprávné nošení může poškodit Vaše zdraví! Nikdy nenoste korzet, pokud jste těhotná, je možné, že jste otěhotněla nebo pokud plánujete otěhotnět!