Vybíráte první korzet?

Pokud čtete tento článek, je jisté, že Vás tématika korzetů zajímá. Nejste-li ženou zkušenou v jejich nošení, dáme Vám několik tipů, jak si správně vybrat ten první. Je to s ním jako s první láskou, také na něj nebudete moci zapomenout.

Výběr korzetu

Když si vyberete střihově správný korzet a oblečete si ho, může pro Vás být jeho nošení mnohem pohodlnější, než když sáhnete ze zvyku po podprsence.

V první řadě je třeba si uvědomit, že korzet není tričko. Co to znamená? Že vyžaduje přesné měření. A to nejen obvodu, ale i délky. Korzet Vám musí přesně padnout, jinak se nebudete cítit dobře.

Rozlišujeme 4 typy ženských postav: jablko, banán (někdy označován jako tužka), přesýpací hodiny a hruška. Korzety Vám pomohou vytvořit postavu typu přesýpacích hodin. (viz. obrázek)

Pro jakou postavu je vhodný konfekční korzet?

Podívejme se na velikosti. Mnoho zákaznic se nás ptá, jak zvolit správnou velikost. Ukažme si vše například na korzetu ve velikosti 26“, což znamená 26 palců.

1 palec = 2,54 cm, tedy v tomto případě 26 x 2,54 cm = 66,04 cm přesně. Korzet má v obvodu pasu tolik, kolik si tímto jednoduchým způsobem vypočítáte. Proč je tedy u tohoto konkrétního korzetu uvedeno, že je pro obvod pasu 76 – 80 cm? Protože se již počítá, že Vás v pase stáhne.

Obvod hrudníku je vždy o cca 20 cm větší, tedy pro 26“ korzet 96 – 100 cm, obvod přes boky je větší o cca 25 cm, tedy 101 – 105 cm. Pokud se do těchto rozměrů „vejdete“, můžete si bez obav zakoupit konfekční korzet.

Nezapomeňte se ještě podívat na délku korzetu, aby Vám nebyl moc dlouhý, nebo naopak moc krátký. Všechny 4 důležité délky jsou uvedeny v detailu korzetu. (viz obrázek)

Kde najdete délky korzetu

Jste-li mimo tabulky a máte pro konfekční korzet nad prsy nevyhovující postavu, pak zkuste variantu pod prsy, nebo si nechte ušít korzet na míru.

Ocelové kostice vs. plastové kostice

Chcete-li opravdu stahovací korzet, volte korzet s ocelovými kosticemi. K jejich výrobě se používá plátová a spirálová ocel. Pohodlnější jsou spirálové kostice, protože jsou pružnější.

Korzetové topy jsou v podstatě módním doplňkem. Nemají stahovací efekt, pouze budou lehce formovat Vaše křivky. Také jejich životnost je oproti pravým korzetům omezená. Kýžených tvarů dosáhnete pouze s autentickými korzety.

První kroky s korzetem

Velmi důležité je správné šněrování. Korzet by měl mít  dvě smyčky v pase. Je-li to jinak, pak je dobré zjednat nápravu a postupovat podle našeho návodu.Šněrování korzetu

Se stahováním začněte postupně. Jedná-li se o Váš první korzet, neutahujte jej hned napevno. Nedodržíte-li to, můžete si způsobit bolest a poškodit samotný korzet. To by Vám do dalšího snažení mohlo vzít vítr z plachet. Zapněte si korzet a utáhněte, dokud se nebudete cítit lehce sevřená. Dejte si přestávku a až korzet nebudete cítit, jděte se na sebe podívat do zrcadla. Dobré?

Nyní můžete zkusit šněrování zase o kousek utáhnout. Pomalounku, polehounku. Dejte čas Vašemu tělu a korzetu, ať si na sebe zvyknou. Není kam spěchat, nic Vám neuteče. Vyhnete se tak bolesti a nepoškodíte švy korzetu. Dokonce i zkušené korzeťačky se s tím mazlí klidně hodinu, než je všechno, jak má být.

Možná už přemýšlíte, jestli si korzet poprvé vezmete do klubu nebo na párty. A budeme se opakovat – nic Vám neuteče. Než ohromíte širší veřejnost, naplánujte si nošení po krátkou dobu v průběhu několika týdnů v klidu domova, příp. na krátké procházky. Můžete si jej obléct jako spodní vrstvu. Takto si zvyknete a prohýřit celou noc za obdivu mužů a závisti žen pak zvládnete tzv. levou zadní.

Stáhněte si zdarma "Průvodce výběrem korzetu"

Jako bych Vás slyšel: „A to nebudu celý den jíst?“ Budete. Ale i tady platí pár zásad. Korzet způsobuje tlak na Vaše vnitřní orgány, to je bez diskuze (nemějte strach, vše se u Vás v bříšku vrátí na své místo, jakmile si korzet sundáte. :-) Je však třeba myslet na to, že dát si vepřové se zelím a zapít to pivem, nebude zrovna dobrý nápad. Jezte lehká jídla a vyvarujte se sycených nápojů.

Boty první, korzet druhý! Uvědomte si, že korzet Vám brání v ohýbání. Nejste mrštná jako bez něj. To znamená, že když se někam chystáte, udělejte vše potřebné předtím, než se stáhnete korzetem. Úprava účesu, make-up, punčochy, apod.

Závěr

Nošení korzetu nemusí být vůbec bolestivá zkušenost, máte-li ten správný a je-li stažen s náležitou péčí. Naopak, budete skvěle vypadat a cítit se tak, že to není možné ani popsat. Řekne-li Vám někdo, že nošení korzetu bolí, může to znamenat dvě věci – za prvé – dotyčná(ý) si nikdy nekoupil/a ten správný korzet nebo – za druhé – zkrátka nedokáže unést, že zrovna Vy budete neodolatelná. Tak směle do toho!

Podělte se s námi prosím o Vaše zkušenosti. Napište nám je do komentáře. Budou jistě prospěšné všem, kdo se o korzety zajímají.