Viktoriánské korzety

(aktualizováno dne 2.10.2019)

Ačkoli korzety byly známy po staletí, angličtina pro ně neměla výraz až do konce 18. století. Francouzský "korzet" byl lehčím, méně náročným oděvem na nošení, než bylo v té době standardem mezi dámami z vyšších společenských vrstev. V krátkém období na počátku 19. století (přesněji řečeno mluvíme o době těsně před panováním královny Viktorie) ženy nebyly jediné, kdo se stahoval v pase korzety. Stejná móda se ujala i u mužů.

Korzet, k jehož výrobě se používaly velrybí kosti, je známý většině čtenářů historické beletrie. Ve skutečnosti se však nejednalo o kosti. Používaly se kostice z tlamy velryby, které jí slouží jako filtrační systém na potravu. Strukturou jsou blíže lidským nehtům než kostem.

Používaly se též například k výrobě slunečníků. Některé korzety byly vyrobeny i za použití cukrové třtiny nebo slonoviny.

Neuvěřitelně populárním se stal stahovací korzet u žen kolem roku 1830. Vosí pas, obrovské sukně a s nimi korespondující velké rukávy – to byl žádoucí efekt tehdejší doby. Vzhled přesýpacích hodin dosáhl extrémní úrovně.

Kolem roku 1880 začaly sukně a rukávy ztrácet na objemu a korzety se začaly trendu podřizovat. Začaly se vyrábět delší korzety a výsledkem byl štíhlejší a elegantnější vzhled, než v předchozím období.

Později začali návrháři znovu experimentovat se stahovacími korzety. Cílem bylo prodloužit a zeštíhlit pas, jak jen to bylo možné. Výsledkem byla postava nepřirozeného tvaru s úzkým středem a s „boulemi“ na obou koncích. Naštěstí tato velmi nepohodlná móda nikdy nezískala na oblibě.

V téměř každém černobílém dramatu z počátků kinematografie je v ději okamžik, kdy žena omdlí a lékař (s povinně stočeným knírkem) rychle požaduje, aby byl uvolněn její korzet. Je pravdou, že korzety byly pro dámy na nošení docela nepříjemné.

Je velký rozdíl mezi viktoriánskými korzety a jejich moderními kopiemi včetně stahovacích korzetů.

Dnes si jsou návrháři vědomi křivek ženského těla a díky znalostem anatomie berou v úvahu i lidské zdraví. To platí i pro všechny korzety z naší nabídky, ať už s ocelovými nebo plastovými kosticemi.

Dobrou zprávou je, že dnešní korzety jsou mnohem pohodlnější. Viktoriánské dámy takové štěstí neměly. Pokud tedy nemáte nošení korzetu vyloženě zakázáno, kupte si jej a nechte se překvapit.